O KETÓZE
Ketóza je název pro štěpení tuků. Jde o přirozený stav, kdy tělo využívá jako zdroj energie výlučně vlastní tuk. Brání se tak nedostatku sacharidů. Maximální spotřeba sacharidů pro navození ketózy je 50 g denně. Přírodní ketóza, do které se lze dostat nízkým příjmem sacharidů, je naprosto bezpečná. Tělo má při ní stabilní, kontrolovanou hladinu cukru a ketonů v krvi.
VÝHODY KETÓZY
V poslední době přibývá kvalitně zdokumentované medicínské studie o nízkosacharidových dietách. Potvrzují fakt, že jsou při spalování tělesného tuku úspěšnější než diety, redukující i příjem bílkovin a tuků. Oceníte skutečnost, že vás nezaskočí „vlčí“ hlad, ani nepřijdete o svaly. Kromě toho, vznikající ketolátky dodávají dvakrát více energie než sacharidy. Především ale rychle a snadno zhubnete. Metabolismus se při takových redukčních programech nezpomalí, ale naopak urychluje.
Chrání svalovou hmotu a vitální orgány
Ketóza není pro naše zdraví škodlivá, naopak štěpením tuků zajistí tělu potřebnou energii výlučně z vlastních tukových zásob. Chrání svalovou hmotu a vitální orgány v těle.
Léčba epilepsie
Ketóza se úspěšně využívá k léčbě mozkových onemocnění, např. Alzheimerovy nebo Parkinsonovy nemoci. Studie rovněž prokazují již přibližně 100 let vynikající výsledky u pacientů léčících se na epilepsii.
Nutriční ketóza
Nutriční ketóza snižuje objem dostupné krevní glukózy pro rakovinné buňky. Je dokázaný pozitivní vliv na zpomalení růstu tumoru.
Léčba kardiovasculárního onemocnění
Nutriční ketóza se úspěšně využívá k prevenci a léčbě metabolického syndromu a obezity, k snížení rizika diabetu (cukrovky) 2. typu, kardiovaskulárních onemocnění, zlepšení kožních onemocnění.
KETOGENNÍ DIETA
I když jste „na dietě“, vznikající ketolátky dodávají 2x více energie než sacharidy, o energii tedy nebudete mít nouzi. Oceníte fakt, že při ní nedostanete „vlčí“ hlad, ani nepřijdete o svaly. Především ale rychle a snadno zhubnete. Ano, redukční a výživové programy NUTRI FOOD PLAN skutečně patří mezi nejúčinnější způsoby, jak se zbavit nadměrného tuku.
Je vědecky dokázáno, že nízkosacharidové diety jsou při spalování nadbytečného tělesného tuku úspěšněji než diety, které kromě sacharidů redukují i příjem bílkovin a tuků. Je známo, že omezením jedné ze základních živin – sacharidů, ale zachováním dostatečného přísunu bílkovin a tuků můžeme efektivně rozdmýchávat tzv. vnitřní spalovací „pec“, a tím urychlovat celkovou látkovou přeměnu – podstatně lépe, než u jiných redukčních diet. Metabolismus se u programů NUTRI FOOD PLAN nezpomalí, ale naopak se urychluje.
KETOGENNÍ NEBO NÍZKOSACHARIDOVÁ DIETA – PROČ PRÁVĚ ONA?
Princip ketózy je založen na výrazném omezení přívodu sacharidů ze stravy, při současném dostatečném příjmu bílkovin a tuků. Organismus dostane impuls k postupnému odčerpávání sacharidových zásob (na cca 3-4 dny), uložených jako glykogen v játrech a svalech. Uvolňuje se zásobní tuk cestou ketolátek. Ty tělo využívá jako hlavní zdroj energie, takže zhubnete.
Potraviny, které jsou bohatým zdrojem „rychlých“ sacharidů (pečivo, těstoviny, obiloviny, ovoce), by neměly být součástí jídelníčku odpoledne a večer. Výjimku může tvořit svačina před tréninkem. Dobrou alternativou jsou nízkosacharidové a nízkoenergetické NutriFood tyčinky.
<>brZelenina by měla být součástí jídelníčku denně, nejlépe vícekrát (cca 500 až 600 g).
Bílkoviny se doporučuje zařazovat do každého jídla, v případě svačin a svačin v menším množství (pár lžic jogurtu nebo kousek nízkotučného sýra).
Tuky jsou důležité pro správný metabolismus vitamínů (A, D, E, K) a minerálních látek.
Margarínem je třeba se vyhýbat.
POTRAVINY NUTRIFOOD
VLED a LED produkty NutriFood jsou vyvinuty tak, aby 3 porce jídla – doporučená denní dávka (DDD), obsahovaly maximálně 50 g sacharidů denně. Tento minimální příjem sacharidů je využitelný k denní spotřebě organismu, to znamená, že si tělo nevytváří nadbytečné zásoby. Pokud během redukčního programu zkonzumujete potraviny a nápoje s nadbytečných obsahem sacharidů, můžete ketózu porušit a vaše hubnutí se zastaví nebo může dojít ke zvýšení váhy.
Nelze obecně určit, kolikrát by se měl člověk za den stravovat. Důležité je složení stravy a příjem potravy v pravidelných časových intervalech. Bílkoviny by měly tvořit přibližně 15 až 20 procent stravy, zejména v odpoledních hodinách. Tuky zkuste omezit na méně než polovinu denního příjmu a cholesterol na 300 mg. Můžete se více zaměřit na zdravé tuky v rybách, olivovém oleji či ořechách. Zbylou část stravy, okolo 50 procent, tvoří sacharidy (komplexní + vláknina). V případě redukce jejich množství tvoří nejmenší podíl.
Doporučujeme vypít během používání kteréhokoli programu NUTRI FOOD PLAN vypít alespoň 2 – 3 litry vody tekutin denně. Tělo budete mít tak hydratované a připravené se zbavit všech nahromaděných toxinů v těle. Vypití velkého množství vody najednou může být nebezpečné. Proto byste si měli toto množství vody rozdělit na menší dávky během dne. Kromě čisté vody (perlivé nebo neperlivé) si můžete vybrat iz oblíbených ovocných drinků NutriFood . Povolené jsou také káva či černý čaj, zelený nebo bylinkový časj bez cukru, mléka a citronu.
PODROBNÁ DIAGNOSTIKA SLOŽENÍ TĚLA
Většina našich výživových poradců pracuje s profesionálními diagnostickými přístroji, jako jsou: Tanita nebo In Body.
Jde o vůbec nejlepší a nejpřesnější diagnostické přístroje pro podrobnou analýzu složení těla, které jsou certifikovány pro použití ve zdravotnictví a fungují na bázi vícebodové a multifrekvenční bioimpedance.
Díky výsledkům z nich získáváte detailní přehled a přesnou analýzu složení těla. Na základě těchto výsledků vám výživový poradce dokáže nastavit individuální redukční program, dokáže určit, kde se nachází problém a nastavit efektivní a funkční způsob redukce či optimalizace tělesné hmotnosti přímo pro vás.
CO ODHALÍ PODROBNÁ DIAGNOSTIKA?
Tyto údaje jsou velmi důležité, protože dokáže odhalit u klienta / pacienta, na kterých konkrétních partiích těla nastává problém a výživový poradce umí velmi dobře zanalyzovat a vyhodnotit tyto výsledky. Na základě toho navrhne individuální redukční program a jídelníček na míru. Kromě toho doporučí i vhodnou pohybovou aktivitu, která dopomůže k efektivní redukci hmotnosti.
Tenhle výsledek je pro klienta a stejně tak výživového poradce pro nastavení vhodného redukčního programu velmi důležitý. V rámci tuku se sleduje a vyhodnocuje i nebezpečný tzv. viscerální tuk.
Viscerální nebo útrobní tuky jsou ty, které se ukládají uvnitř břišní dutiny na životně důležité orgány jako jsou srdce, játra a pod. a na místech, kde se běžně tuky nevyskytují. Podrobná diagnostika dokáže velmi přesně zjistit rozsah a množství útrobního tuku. Normální člověk by měl mít obsah viscerálního tuku v rozmezí 70-100cm2.
Platí pravidlo čím více se vám zvyšuje hodnota viscerálního tuku v cm², tím je stav rizikovější a tuky více ohrožují vaše zdraví. Máte zvýšené riziko např. kardiovaskulárních onemocnění a cukrovky.
Vnitřní tuky se neukládají jen při zvýšeném příjmu energie, ale i při velmi nízkém příjmu, nižším než je minimální bazální potřeba. Proto pozor i na hladovění. Tělo díky hladovění a nepravidelné stravě může ukládat velké množství viscerálního tuku, který následně zvyšuje riziko kardiovaskulárních problémů a cukrovky.
KVALIFIKOVANÝ DOHLED NAD REDUKCÍ
Při redukci hmotnosti je velmi podstatný výběr redukčního programu s přihlédnutím na zdravotní stav. Významnou roli hraje i nutriční vyváženost. Pokud absentují některé živiny, vitamíny, minerální látky, může dojít k poškození zdraví. Prvními příznaky jsou například lámání nehtů, časté onemocnění a snížení imunity, chudokrevnost u žen. Později se mohou objevit dlouhodobé těžké formy systémových onemocnění. Proto není dobré si dietu jen tak „naordinovat“ podle sebe.
Výživoví poradci NUTRI FOOD PLAN prošli speciálním školením a certifikací a neustále se vzdělávají v oblasti zdravého životního stylu a zdravé výživy. Díky vlastní zkušenosti s programy NUTRI FOOD PLAN se umí vcítit do vašich pocitů a mohou vám výborně poradit a být nápomocní v případě jakýchkoliv dotazů.
Prvním krokem je návštěva nutričního poradce NUTRI FOOD PLAN. Předtím, než začnete s redukčním programem, je třeba absolvovat vstupní vyšetření spojené s konzultací. Na základě vstupního vyšetření metabolismu a osobní anamnézy nutriční poradce nebo lékař zhodnotí váš zdravotní stav a navrhne Vám individuální stravovací program.
Po vstupním vyšetření přichází druhý krok – samotný proces redukce hmotnosti. Během této fáze Vás nutriční poradce učí správně a zdravě se stravovat, dodržovat pitný režim a motivuje Vás k zájmové fyzické aktivitě. Pravidelné kontroly Vám pomohou v dosažení vaší vysněné váhy a v momentě, jak dosáhnete požadovaný výsledek a projdete fází stabilizace, vám lékař nebo nutriční poradce pomůže váhu stabilizovat a vysvětlí i to, jak si dlouhodobě udržet svou hmotnost.
Kontaktujte naše specialisty
Každý člověk je jedinečný, a proto i jeho jídelníček na hubnutí musí být přizpůsoben jeho potřebám. Program Hubnu s poradcem s NutriFood MRP potravinami patřící pod značku NUTRI FOOD PLAN vám na míru sestaví naši certifikovaní výživoví poradci.